Hopp til hovedinnhold

Turforslag i Circumferensen

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? I Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve og lære.

Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder! Besøk sjarmerende Tolga og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden!

 • Bilde av Eidet smeltehytte

  Eidet smeltehytte

  Vis vei

  Eidet smeltehytte var i full virksomhet i perioden 1834 – 1887. Her finner du ruinene etter de store smelteovnene, og info om Nord-Europas best bevarte smeltehytte! Hit ble kobbermalm fra Muggruva og Kongens gruve fraktet og smeltet. Med utgangspunkt fra smeltehytta kan du gå på en liten kultursti i området, bare følg de «røde pinnene». Langs kulturstien finnes flere små tavler med QR-koder som gir deg god informasjon om stedets spennende industrielle historie.

 • Bilde av Dragås smeltehytte

  Dragås smeltehytte

  Vis vei

  Ved ruinene av gamle Dragås smeltehytte (1727 – 1834) finner du en av regionens fineste rasteplasser. Her kan du også se restene etter Dragås smeltehytte og lese om virksomheten på informasjonstavlene. Hit ble kobbermalm fra Muggruva og Kongens gruve fraktet og smeltet. Nyt forfriskende is og leskende drikke, mens du ser den spektakulære Hyttfossen, som Gaula renner igjennom.

 • Bilde av Muggruva

  Muggruva

  Vis vei

  I Johan Falkbergets hjemtrakter kan du gå på merket sti opp til Mugg-gruva. Muggruva er den nordligste gruva i Nordgruvefeltet. Den var den tredje mest lønnsomme gruva for Røros Kobberverk, med nesten 18.000 tonn kobber produsert. Nyt nistepakka i kulturhistoriske omgivelser med en storslått utsikt!

 • Vingelen

  Vis vei

  Her finnes det milevis av seterveier og stier til fjells, perfekt for deg som vil oppleve omgivelsene gående eller fra sykkelsetet.

 • Bilde av Tømmerrennene

  Tømmerrennene

  Vis vei

  Ta deg en fottur til tømmerrennene mellom Femunden og Feragen.

 • Bilde av Tolgen hytteplass og Tolga kirke

  Tolgen hytteplass og Tolga kirke

  Vis vei

  En spasertur gjennom Gata er en vandring i bergverkshistorien knyttet til smeltehytta på Tolga som var i drift fra midten av 1660-årene til 1871.

 • Bilde av Sølendet

  Sølendet

  Vis vei

  I flere hundre år var Sølendet et frodig slåttelandskap for de omkringliggende gårdene i Brekken. I dag er det et naturreservat med en unik planteflora bestående av blant annet 12 orkidearter.

 • Bilde av Storwartz

  Storwartz

  Vis vei

  Storwartzområdet er rik på kulturhistoriske minner etter ei svunnen bergverkstid.

 • Bilde av Oddentunet

  Oddentunet

  Vis vei

  Oddentunet i Narjordet er en kulturskatt vel verdt å besøke.

 • Bilde av Malmveien - Småsetran-Fjølburøsta-Langen

  Malmveien - Småsetran-Fjølburøsta-Langen

  Vis vei

  Knyt på deg fjellskoene og gå den historiske ruta fra Røros til Synnervika.

 • Bilde av Ljøsnåvollen

  Ljøsnåvollen

  Vis vei

  I dette seterlandskapet fra 1600-tallet kan du nyte rømmegrøt og annen tradisjonsrik mat laget av lokale råvarer.

 • Bilde av Kongens gruve

  Kongens gruve

  Vis vei

  Kongens gruve, en av Røros kobberverks viktigste gruver, er her et spennende turmål med tydelige rester etter det lille gruvesamfunnet som vokste frem her.

 • Bilde av Kjøli-gruvene

  Kjøli-gruvene

  Vis vei

  På Kjølifjellets sørside, 1000 værharde meter over havet, finner du spor etter Kjøli-gruvas virksomhet.

 • Bilde av Fæmund II

  Fæmund II

  Vis vei

  Opplev Femunden, Norges tredje største innsjø, med passasjerbåten M/S Fæmund II.

TURER I CIRCUMFERENSEN

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til også å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid av lokale råvarer!

Turforslag Tolgen hytteplass og Tolga kirke

En spasertur gjennom Gata er en vandring i bergverkshistorien knyttet til smeltehytta på Tolga som var i drift fra midten av 1660-årene til 1871.

Kjør kollektivt eller ta bilen til trivelige Tolga! En spasertur gjennom Gata er en vandring i bergverkshistorien knyttet til smeltehytta på Tolga som var i drift fra midten av 1660-årene til 1871. Sporene av bergverkstiden finner man i slagghaugene ved brua, i gårdsstrukturen med steinterassene ned mot Glomma, og i det flotte åttekantede kirkebygget fra 1840. Opplevelsene i Tolga avslutter du med å nyte en smakfull middag på Malmplassen gjestegård. Ta gjerne også en tur til idylliske Dølmotunet!

Vei/parkering: Parkering v/Malmplassen og v/kirka. 

Medbrakt/servering: Malmplassen  gjestegård, se www.malmplassen.no Tlf: 624 96 305. Dølmotunet, se www.museainordosterdalen.no

i
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1