Hopp til hovedinnhold

Turforslag i Circumferensen

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? I Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve og lære.

Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder! Besøk sjarmerende Tolga og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden!

  • Bilde av Eidet smeltehytte

    Eidet smeltehytte

    Vis vei

    Eidet smeltehytte var i full virksomhet i perioden 1834 – 1887. Her finner du ruinene etter de store smelteovnene, og info om Nord-Europas best bevarte smeltehytte! Hit ble kobbermalm fra Muggruva og Kongens gruve fraktet og smeltet. Med utgangspunkt fra smeltehytta kan du gå på en liten kultursti i området, bare følg de «røde pinnene». Langs kulturstien finnes flere små tavler med QR-koder som gir deg god informasjon om stedets spennende industrielle historie.

  • Bilde av Dragås smeltehytte

    Dragås smeltehytte

    Vis vei

    Ved ruinene av gamle Dragås smeltehytte (1727 – 1834) finner du en av regionens fineste rasteplasser. Her kan du også se restene etter Dragås smeltehytte og lese om virksomheten på informasjonstavlene. Hit ble kobbermalm fra Muggruva og Kongens gruve fraktet og smeltet. Nyt forfriskende is og leskende drikke, mens du ser den spektakulære Hyttfossen, som Gaula renner igjennom.

  • Bilde av Muggruva

    Muggruva

    Vis vei

    I Johan Falkbergets hjemtrakter kan du gå på merket sti opp til Mugg-gruva. Muggruva er den nordligste gruva i Nordgruvefeltet. Den var den tredje mest lønnsomme gruva for Røros Kobberverk, med nesten 18.000 tonn kobber produsert. Nyt nistepakka i kulturhistoriske omgivelser med en storslått utsikt!

  • Vingelen

    Vis vei

    Her finnes det milevis av seterveier og stier til fjells, perfekt for deg som vil oppleve omgivelsene gående eller fra sykkelsetet.

  • Bilde av Tømmerrennene

    Tømmerrennene

    Vis vei

    Ta deg en fottur til tømmerrennene mellom Femunden og Feragen.

  • Bilde av Tolgen hytteplass og Tolga kirke

    Tolgen hytteplass og Tolga kirke

    Vis vei

    En spasertur gjennom Gata er en vandring i bergverkshistorien knyttet til smeltehytta på Tolga som var i drift fra midten av 1660-årene til 1871.

  • Bilde av Sølendet

    Sølendet

    Vis vei

    I flere hundre år var Sølendet et frodig slåttelandskap for de omkringliggende gårdene i Brekken. I dag er det et naturreservat med en unik planteflora bestående av blant annet 12 orkidearter.

  • Bilde av Storwartz

    Storwartz

    Vis vei

    Storwartzområdet er rik på kulturhistoriske minner etter ei svunnen bergverkstid.

  • Bilde av Oddentunet

    Oddentunet

    Vis vei

    Oddentunet i Narjordet er en kulturskatt vel verdt å besøke.

  • Bilde av Malmveien - Småsetran-Fjølburøsta-Langen

    Malmveien - Småsetran-Fjølburøsta-Langen

    Vis vei

    Knyt på deg fjellskoene og gå den historiske ruta fra Røros til Synnervika.

  • Bilde av Ljøsnåvollen

    Ljøsnåvollen

    Vis vei

    I dette seterlandskapet fra 1600-tallet kan du nyte rømmegrøt og annen tradisjonsrik mat laget av lokale råvarer.

  • Bilde av Kongens gruve

    Kongens gruve

    Vis vei

    Kongens gruve, en av Røros kobberverks viktigste gruver, er her et spennende turmål med tydelige rester etter det lille gruvesamfunnet som vokste frem her.

  • Bilde av Kjøli-gruvene

    Kjøli-gruvene

    Vis vei

    På Kjølifjellets sørside, 1000 værharde meter over havet, finner du spor etter Kjøli-gruvas virksomhet.

  • Bilde av Fæmund II

    Fæmund II

    Vis vei

    Opplev Femunden, Norges tredje største innsjø, med passasjerbåten M/S Fæmund II.

TURER I CIRCUMFERENSEN

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til også å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid av lokale råvarer!

Turforslag Vingelen

Her finnes det milevis av seterveier og stier til fjells, perfekt for deg som vil oppleve omgivelsene gående eller fra sykkelsetet.

Besøk den eventyrlige fjellbygda Vingelen! Her finnes det milevis av seterveier og stier til fjells, perfekt for deg som vil oppleve omgivelsene gående eller fra sykkelsetet. Hva med å legge turen om Kletten? En lettgått tur hvor premien er herlig utsikt! På veien passerer du slagghauger og andre spor etter gruvedrifta. I Vingelen er det aktiv seterdrift flere plasser og i det vakre kulturlandskapet finnes det overnattingsmuligheter på sjarmerende gårder. Legg turen innom Bunåva kafé hvor du kan nyte en middag med lokale råvarer! På Vingelen kirke- og skolemuseum finnes det mye spennende, her får du også turistinformasjon. Ta gjerne turen oppom Eggen gardsysteri, her finnes økologiske oster for enhver smak!

Vei/Parkering: Fra Vingelen sentrum følg Fv735 nordøst (skiltet mot Olaberget). Ta av fra fv (2km fra sentrum), og kjør opp til venstre
langs veien Ørvilldalen. Dette er bomvei, veiavgift betales med kontanter/sms. Følg veien ca. 3 km til “toppen” ved Høgste Lia. På venstre side er det info-skilt om turen til Kletten og liten parkeringsplass. Merket sti til Kletten herfra.

Lengde én vei: 3.3 km

Medbrakt/servering: Bunåva kafé, se www.facebook.com/bunovakafe Tlf: 479 21 187. Eggen gardsysteri se www.eggenost.no Tlf: 992 98 405. Vingelen skole- og kirkemuseum, se www.vingelen.com

i
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2