Verdensarven RørosVerdensarvstedet RørosBesøk verdensarvstedet

Besøk verdensarvstedet

 Skal du besøke Røros må du ta en tur gjennom Sleggveien.
Skal du besøke Røros må du ta en tur gjennom Sleggveien.
Nær en million mennesker besøker Røros årlig. Røros er godt tilrettelagt for besøkende, og det er mye å oppleve her.

Odd Sletten

Hvis du skal dra til Røros bør du ta turen innom gruvene Nyberget og Olavsgruva, hvor du kan se hvordan gruvene ble drevet både i gammel og ny tid. Du bør besøke Smelthytta hvor malmen ble foredlet, i dag er Smelthytta et museum med utstillinger som både viser områdets drakttradisjoner og Kobberverkets teknologi, organisasjon og ressursbruk. Les mer på Rørosmuseets nettsider.

Ta en tur i kirka, Berstadens Ziir, og bli med på en byvandring gjennom gatene. Men sett også av tid til å besøke noen av de andre kulturminnene i området, gå en tur i gruveområdet på Storwartz, besøk Nordgruvene og Johan Falkberges hjem på Ratvolden. Mer informasjon om Røros og områdene rundt finner du på sidene til Røros Reiselivslag.

Når du er her, husk at du beveger deg i et kulturminne. Gå gjerne turen opp på slegghaugene, men ikke ta med deg slagget hjem. Ta gjerne turen til gruveområdene, men la mursteinene til de gamle hustuftene få ligge i fred. Hvis vi er forsiktige i dag kan de kommende generasjoner også få oppleve verdensarvstedet Røros og ta innover seg den historien som kulturminnene forteller om.


Dette nettstedet er et samarbeid mellom Sør-Trøndelag fylkesbibliotek, Rørosmuseet og Røros folkebibliotek.
Røros kom på UNESCOs liste over Verdensarvsteder i 1980, se også Riksantikvaren.
Innholdet på nettstedet er beskyttet i henhold til opphavsrett. Bruk er ikke tillatt uten rettighetsklarering.
Finansiert av Kulturnett.no og Norges Forskningsråd ved Høykom.